Teknologisenter Mongstad (TCM)

  Revidert: 13.11.2018
Teknologisenteret på Mongstad (TCM) er verdens største og mest fleksible senter for testing og utvikling av teknologier for CO2-fangst.

​Teknologisenter Mongstad

Foto: Styrk Fjærtoft

Å teste teknologi er avgjørende for å øke effektiviteten og redusere kostnader. Testing trengs også for å avdekke feil og mangler og sørge for at teknologier for CO2-fangst er trygg i bruk.

Teknologisenteret ligger på et av Norges mest komplekse industrianlegg, Mongstad i Hordaland. Der kan forskere og teknologiutviklere prøve ut ulike løsninger for å fange CO2 fra røykgass både fra et oljeraffineri og et tilhørende kraftvarmeverk.

Industrielle eiere

Teknologisenteret på Mongstad eies av den norske stat sammen med Equinor, Shell og Total. Gassnova forvalter statens eierandel. En rekke norske og internasjonale selskaper bruker senteret for å teste ut teknologi som kan brukes til fullskala CO2-fangst.

  • Gassnova, 77,5 %
  • Equinor, 7,5 %
  • Shell, 7,5 %
  • Total, 7,5 %

Ettertraktet som testarena

Aker Solutions, GE (tidligere Alstom), Can­solv Technologies, Carbon Clean Solutions og ION Engineering har alle testet sine teknologier på TCM. Et av verdens største engineering selskap, Fluor, har signert avtale med TCM for å teste sin teknologi på anlegget. I tillegg har det blitt gjennomført flere «åpne» vitenskapelige testkampanjer ledet av eierne på teknologisentret.

Gassnova © 2019

Personvernserklæring